Om mig

Bakgrund

Jag är illustratör och bildkonstnär och driver sedan 2011 teckningsbyrån Ritbolaget.

1983–1988 gick jag på konstskolor med inriktning mot måleri och därmed även teckning. 2002–2008 arbetade jag som konstpedagog i måleri och bildteori på konstlinjen Östra Grevie Folkhögskola. När jag inte arbetar med uppdrag på Ritbolaget arbetar jag med mina egna bildkonstprojekt som ni kan se här: www.carincarlsson.se.

På Ritbolaget tecknar jag alla sorters uppdrag men har specialiserat mig på medicinska illustrationer. För att kommunicera friare med medicinare har jag läst 30 hp medicinsk vetenskap.

Under åtta år var jag anställd som bildredaktör på Nationalencyklopedin (ne.se). Där och då tecknade jag för de olika ämnesredaktörerna som ofta behövde en bild för att deras texter skulle bli kompletta. Det var en lärorik tid då jag som fast anställd fick möjlighet att teckna allt från mammutar till vävstolar, bilder som skulle in på olika uppslagsord och som dessförinnan blev granskade och godkända av experter innan de publicerades. Utöver åren på NE tecknade jag under en femårsperiod också illustrationer för ett medicinsk företag, GrowingPeople.se, sedan länge uppköpt av 1177.se.

Att teckna fakta i möte med olika yrkesgrupper är superintressant av många skäl och jag bestämde mig därför att utveckla det vidare i egen regi. Det är socialt. Det är lärorikt. Det är inspirerande. Sedan 2011 har jag haft nöjet att samarbeta med: journalister, kommunikatörer, redaktörer, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter, forskare, uppfinnare, regissörer, brandmän, med flera, för att tillsammans ta fram bilder anpassade för deras syften.

Övriga uppdrag som jag gärna arbetar med är gestaltande texter och manus och teckna fiktiva karaktärer. En dröm jag har är att teckna ihop med journalister för att rapportera som en mänsklig kamera.

// Carin Carlsson